Broj online korisnika: 3

Broj jedinstvenih posjeta: 7121

Novo zanimanje - Instalater fotonaponskih sistema - elektroničar

 

12.06.2024 21:20
Slika
 
Od ove školske godine naša škola uvodi novo zanimanje instalater fotonaponskih sistema - elektroničar.

Praćenjem tržišta rada i potrebama za kvalificiranom radnom snagom došli smo do zaključka da nema dovoljno sofisticiranog kadra koji će se baviti instalacijom i priključenjem fotonaponskih sistema na elektroenergetsku mrežu.

Pošto se i Bosna i Hercegovina priključila projektima EU u takozvanoj "zelenoj tranziciji" i postupnom prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive i ekološke izvore električne energije, primjetno je povećanje solarnih panela na krovovima proizvodnih pogona ali i privatnih stambenh objekata.

Za školsku 2024./2025. godinu odobren je upis 24 učenika u jednom odjeljenju. Kroz prvi upisni rok popunjeno je deset mjesta.

Prva generacija će u školske klupe sjesti u septembru, a osim kvalificiranog nastavnog osoblja dočekat će ih i posebno opremljen kabinet. Učenici koji završe svoje obrazovanje i steknu kvalifikaciju za zanimanje biće osposobljeni za planiranje, montiranje i održavanje fotonaponskih sistema.

"Nastava je koncipirana na način da će učenici, osim usvajanja znanja, razvijati i vještine, uz izgradnju stava o važnosti prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Osim praktične nastave u školskoj radionici, koja je predviđena u prvom razredu, učenici će u nastavku školovanja odlaziti i u firme koje egzistiraju u Tuzlanskom kantonu, a sa kojima naša obrazovna ustanova ima potpisane sporazume", rekla je direktorica Admira Uzunić.
0 0
© 2024 etstuzla.skolatk.edu.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR